In Sweden: a school designed with an open, flexible and bright mindset

Mario Minervino / [email protected] / mrminervino1

LLP Arkitektkontor has designed a school in the small Swedish town of Knivsta, near Stockholm, combining an innovative pedagogical program with an energetically passive construction.

The architects have wanted to remove the prominence that classrooms have in schools, to offer instead common spaces in which to carry out study and learning activities. Even so, the size of these classrooms is very generous to facilitate the versatility in their distribution, allowing changes in the furniture and program.

The project is distributed around an interior atrium with large stairs, which can be used as steps. This premise is also taken to the patio, creating entrance stairs that, together with scattered wooden benches, offer meeting and play spaces.

With concrete and wood facades, the school is built like a passive house, adding solar panels on the sloping roofs, a way that helps to incorporate natural light into the atrium.

The main entrance connects the street to a small patio with wide stairs leading to the outside patio. An interior space with stairs connects the three levels of the school; public facilities and materials area.

The places

All classrooms are larger, to allow flexible use of space. By furnishing the classroom in different ways, students can work together in groups or individually.

The interior is designed so that the entire school functions as a place of learning. The combination of colors and the selection of materials have been chosen to create a calm and harmonious environment, with the best possible acoustics.

Pine wood paneling, birch boards and materials in their natural color have been used combined with elements in various shades of green.

The exterior is divided by horizontal window strips, with a concrete base and a facade of larch panels fastened without visible screws. Concrete canopies with circular holes mark the main entrances to the site.

Leave a Comment