Additional square meters in a completely redesigned one-bedroom apartment

Turn a constraint into a strength. The initial configuration of this Parisian one-bedroom apartment, very close to the mythical and very chic Bon Marché, was not ideal. Despite its 40 m2, the apartment seemed twice as small. Added to this a low luminosity due to a northern exposure, it was enough to want to completely restructure the space. As the project progressed, the need for natural light became essential for the young owner. Since then, Private Workshop, the architecture studio at the helm of this adventure, has made a clean sweep of the existing one, removing the partitions one by one to keep only the sound structure. By the way, kitchen and bathroom could be reversed. From now on, the open and well-thought-out kitchen takes possession of a reinvented, refined, almost monastic but not boring living room. To (re)give an impression of spaciousness and offer visually larger spaces, while allowing the free flow of light, a full-height canopy, generous and with radical lines, envelops the bedroom. In all transparency, the latter is revealed, enlarging the depth of the premises from the bed or the sofa in the living room. Thus, sleeping area and living room share the same light sources.

Read also >> 16 white living rooms that are really not boring

Pure atmosphere and standardization of space

In addition to the vital need for clarity, minimalism and austerity are at the heart of this renovation. A work inspired by brutalism, mixed with zenitude close to Japandi, was then accomplished. Concrete and walnut have imposed themselves to make this accommodation a refined and singular cocoon. The same floor, without visible demarcation, runs through all the rooms and seems to extend over the walls and the ceiling. A visual trick so that the eye does not come up against anything. But in this box with mineral notes, the touches of wood bring texture and relief. More or less present, they punctuate and punctuate the different zones. Their presence highlights the more technical places such as the kitchen cupboards, the dressing room in the bedroom or the TV cabinet in the living room.
The decoration is also necessarily Spartan. On the furniture side, sobriety is in order, without superfluity, but without concession either to functionality. A cozy and thick modular sofa (“Mondial Lounge” by Eichholtz) blends into the almost monochromatic decor. In front, two sculptural wooden coffee tables inspired by nature (“April tables” by Alfredo Häberli at Nikari) appear to be in equilibrium. As if by mimicry, almost symmetrical, the bedroom imprints its codes on the living room. Minerality and minimalism inevitably invest the largely open intimate space.
With these atypical and clever decorative biases, this cramped, dark and soulless former accommodation offers a new staging and frees itself from classic diktats.

Leave a Comment